Uitgeverij Zwijssen maakt speciale boekjes voor het basisonderwijs. Dit informatieve boekje is geschreven door Jolanda Horsten en bevat allerlei informatie over goochelen, optische illusies, goochelaars én natuurlijk een aantal trucs. Eind vorig jaar werd ik geïnterviewd over hoe het is om een goochelkampioen te zijn. Het gaat vooral om het goochelen voor kinderen en hoe ik een voorstelling voor ze maak.
Wil je trucs leren? Ga naar https://www.goochelaarjan.nl/trucs voor filmpjes en meer.
Het boekje is beschikbaar via diverse aanbieders, o.a. https://www.bol.com/nl/p/goochelgeheimen/9200000086596583/
Online 30 trucs, speciaal voor kinderen: https://www.opkoopjes.nl/leer-goochelen-dvd-met-goochelaar-jan-30-trucs-online
Allereerst iets belangrijks: Je mag niet het geheim verklappen van een truc die iemand anders bedacht heeft zonder zijn/haar toestemming. Je mag ook geen muziek of film openbaar maken zonder toestemming van diegene die het gemaakt heeft. Maar veel trucs zijn al ouder. Veel trucs zijn ook ‘publiek domein’ doordat ze al heel lang bekend zijn. Zoals veel trucs voor kinderen die je in goochelboeken en goocheldozen vindt.
Dus is er niet een duidelijk Ja of Nee. Veel mensen zal dat een zorg zijn, want die maken alles openbaar op Internet. Veel goochelaars vinden dat verschrikkelijk en vinden dat alle geheimen ‘geheim’ moeten blijven. Maar ja…hoe hebben zij dan leren goochelen?
Daarom ben ik heel kritisch op wat ik zelf ‘openbaar’ maak. De trucs op de dvd’s en mijn website zijn allemaal effecten die al langer bekend zijn bij het grote publiek of versimpelde versies van professionele acts. Ik ga geen trucs uitleggen van collega’s die heel hard gewerkt hebben aan een act en dat na jaren delen met andere goochelaars. Wel vind ik het belangrijk dat kinderen (generatie na generatie) kennis kunnen maken met het goochelen. Dat kan niet als je alle geheimen geheim wilt houden…
Zelf ben ik begonnen met een goocheldoos op mijn 8e verjaardag. Daarna heb ik meerdere goocheldozen gekocht en alle boeken uit de bibliotheek geleend. Zonder die geheimen was ik nooit goochelaar geworden. Sterker nog, had ik nooit geweten dat goochelaars bestonden. Dat is dankzij tv en internet inmiddels wel veranderd!
Omdat veel geheimen openbaar zijn wordt de goochelkunst gevonden (naar het citaat van Picasso: "Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt"). En is de interesse heel groot!
Er zijn zo’n 2,5 miljoen Nederlanders (geen asielzoekers maar inwoners!) die zoveel moeite hebben met lezen dat ze ‘functioneel analfabeet’ zijn. Ik kom veel bij bibliotheken en blijf verbaasd door de achteruitgang in leesvaardigheid. Ik kon mij daar eerst niets bij voorstellen. Maar lees maar eens een juridische brief van de gemeente of de belastingdienst. Dan wordt het al invoelbaar. En ik spreek steeds meer mensen die zeggen dat ze na de middelbare school geen boek meer hebben aangeraakt. Dan begint het mij te dagen.
Mijn zoontje heeft afgelopen jaar leren lezen. Hij verslindt boeken, maar wel boeken die HIJ interessant vindt. Dus met veel plaatjes en humor. Langzamerhand zet hij de stap naar ‘echte ‘ boeken en hij moet daarbij een behoorlijke drempel over: Die boeken zien er saai uit 😴. Ik hoop dat hij over die drempel stapt, want ik ben ervan overtuigd dat je moet blijven leren en dus lezen. Blijven verdiepen in dingen die je interessant vindt of je overkomen.
Toch goed om je een beetje in te lezen als je voor het eerst zwanger bent. Of een goede sollicitatiebrief moet schrijven. Dat leer je niet uit een tweet of een oppervlakkige blog. Gelukkig zijn er meer manieren om te leren: Je kunt tegenwoordig
Als je iets wilt weten zijn er veel manieren om er achter te komen. Dankzij de overvloed aan informatie zijn er niet zoveel geheimen meer. Wie een beetje zoekt kan veel vinden. Dat is de kunst 🤓